Pita
Gitta féle sós palacsinta recept. Én nagyobb adagot csináltam, hogy legyen másnapra is.Hozzávalók:
2 db cukkíni2 ek. oliva olaj
2 ek. reszelt s.répa
2 ek. citromlé
só,
(én raktam bele őrölt köménymagot,
hogy kenyérszerűbb íze legyen)
2 ek. útifűmaghéj
2 ek. kendermag
2 csésze őrölt sárga lenmag (én nekem csak barna volt azzal is jó)
A cukkínit, olajat, répát, citromlevet, sót leturmixoljuk, hozzá adjuk az útifűmaghéjjat és a kendermagot, majd tálba öntjük, és kanalanként hozzá adjuk a sárga lenmagot annyit hogy sűrű tésztaszerű állagú legyen.
Az aszaló tapadásmentes lapjaira tesszük, én pizza méretűre kerek formájúra terítettem szét. 5 óra után megfordítjuk és még 5 órát aszaljuk. Nézzünk azért rá többször nehogy túl keményre aszalódjon, mert akkor már nem lehet hajtogatni.
A Belevaló
(nem fontos, mert e-nélkül is remek az íze, de ezzel még inkább hasonlít az eredeti gyroshoz)Igazából szerintem az a legegyszerűbb, ha a kedvenc fasírtod görög/gyros fűszerkeverékkel készíted el, és aszalod meg, pici hasábok formájában. Én kénytelen voltam rögtönözni, mert még nincs kedvenc fasírtom :).
Ezen kívül szükség lesz még káposztasalátára, olivabogyóra, paradicsomra, és finom kesudió-joghurtra.
Káposztasaláta:
Biztos ami biztos leírom.1 kisebb fej káposzta (nálam fele lila fele sima)
2-3 db répa
1 nagyobb fej lilahagyma
só, xillit, citromlé, víz
A káposztát, répát, hagymát lereszelem. A sóból, xillitből, citromból és vízből kellemesen savanykás édes sós levet készítek majd ráöntöm a reszelékekre és állni hagyom egy kicsit, hogy összeízelegjenek.
Fűszeres-kesujoghurt
1 marék kesudióvíz ami ellepi
1-2 karika csípős paprika
1-2 ek citromlé
1 mk. pirospaprika
1-2 tk. olajban áztatott fokhagyma
(ha túl híg 1 tk. útifűmaghéj)
nagyon pici só (de elhagyható)
A hozzávalókat összeturmixolom, a lényeg hogy ne legyen sós, és túl ízes, elvileg ez a joghurt helyett van.
A pitákat összehajtom, tölcsér formájúra bele egy adag káposztasaláta, 2 szem félbevágott olivabogyó, 1-2 db húspótló, kis szósz, ismét a saláta oliva, husipótló majd szósz és paradicsommal díszítem. Nagyon laktatató. Érdemes kisebb adagokban fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése