2010. május 26., szerda

Első Saját Nyers recept :)

"Tejszínes" Eperkrém leves



Ez a recept egy hirtelen elhatározást követően született. Készítettem dió tejet még tegnap, de sűrű is volt, és igazából műzlihez nem sok kedvem volt, így félre raktam a hűtőbe. Másnap villant belém a felismerés, amikor valami édességre vágytam. Rápillantottam a banánra, aztán visszaidéztem a pillanatot, mikor is alig fél órája a zöldségesnél hogyan mosolyogtak rám a csodás eperszemek. Vissza is mentem értük azonnal és el készítettem a nyalánkságot :). Íme:

Diótej

- dió
- víz
- 1 liter szűrt diótejhez 5-6 szem aszalt datolya
- fél vanília rúd
- reszelt citromhéj (bio citromból)
(sajnos nem mértem de szerintem találni még a neten arányokat)
Szóval a 5-6 órára beáztatott diót vízzel pépesre kell darálni, majd leszűrni. Én nejlon harisnyát használtam tökéletesen beválik. Minél több vizet használsz annál hígabb lesz, minél kevesebbet annál krémesebb. Én a csodás eperkrém levesemhez egy sűrűbb változtatot készítettem. Amikor kész kb. 1 literhez 5 szem szép közepes aszalt datolyát turmixoltam. És természetesen hozzá adtam egy fél vanília kikapart belsejét, és egy kis citromhéjat. Ez önmagában is nagyon finom behűtve, vagy műzlihez.

Tipp: Ha nincs szuper darálód ami a benedvesített diót porrá ledarálja (mint ahogy nekem sem) daráld le szárazon majd úgy öntsd hozzá a vizet és hagyd állni pár órát, és jöhet a turmix.

Eperkrém leves

2-3 személyre:
- 6 dl diótej
- 1 banán
- 30 dkg eper

A diótejet, a banánt és 15 dkg epret összeturmixolunk, majd a maradék epret kisebb darabokra (én karikákra) vágva hozzá adtam a léhez. A tetejére díszítésknt hosszában felvágott eper került. 

Nagyon izgultam, szépen kikészítettem az asztalra és elindultam a fényképezőért, de mire lencse végre kaphattam volna hipp-hopp már nyoma sem volt hiszen a nagyon éhes munkából haza érkező "ház ura" belapátolta az egészet. :D


 Ez itt nem az enyém :) Gitta készítette, és elküldte nekem. Köszönöm a kedvességed! :)
Annyi a különbség, hogy ez a finomság a képen mandulatejjel készült :)
(Isteni recepteket találtaok az Ő blogján :http://gittarawfood.blogspot.com/)

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet volt, már nálunk is elkészült!

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes!:)...annyira jó érzés, hogy egyre többen látjuk be azt, amit ildomos belátnunk...az élő étel létjogosultságát!:)
    Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) olyan régen írtam már blogot, hogy el is felejtettem milyen jó érzés a jó kritika :).
      Köszönet érte.
      Tudom mindig ígérgetem, de tényleg vissza fogok térni :) nem soká
      addig is Angyal Veletek :)

      Törlés